In 1947 werden in Groningen en in Utrecht de opleidingen tot tandarts erkend als een volwaardige academische opleiding. Later volgden Amsterdam en Nijmegen. Zowel Utrecht als Groningen werden 25 jaar geleden gesloten omdat er een overschot aan tandartsen werd verwacht. Gelukkig werd de opleiding in Groningen na een paar jaar weer opgestart waarmee Groningen de oudste nog bestaande opleiding tandheelkunde in Nederland huisvest.

De Groningse opleiding wordt vaak verkozen tot beste opleiding van Nederland en is per FTE de meest productieve opleiding qua wetenschappelijke publicaties. Groningen heeft promoties die bijdragen aan het dagelijks handelen in de algemene praktijk hoog in het vaandel staan.

In de afgelopen decennia heeft Groningen belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de tandheelkunde in de algemene praktijk. Ook is er vanuit Groningen vanaf het begin bijgedragen aan de ontwikkeling van het vakgebied van de MKA chirurgie, orthodontie en parodontologie. Zo telt Groningen nationaal en internationaal mee op het gebied van behandeling van aandoeningen van het kaakgewricht, implantologie, hoofd-hals oncologie, reconstructieve chirurgie, traumatologie, gecombineerde orthodontische chirurgische behandelingen, orale geneeskunde, parodontologie, slaapapneu en restauratieve tandheelkunde. En dit allemaal door Groningse alumni. Groningen is weer meer dan vitaal en telt mee in de wereld.